Fundatie

summer stage

Vrijdag 10 juni / 20:00 uur

Yuri Honing acoustic quartet - Bluebeard

Voorprogramma / 19:00 uur: Robin Scherpen

De meedogenloze Blauwbaard heeft nu een eigen soundtrack, dankzij een van Nederlands bekendste saxofonisten: Yuri Honing.

‘Bluebeard heeft intense stukken waarin de diep ronde tenor leidt in prachtig geconcentreerde jazz.’ - ●●●●, NRC Handelsblad, ‘Iedere noot van Yuri Honing is raak op zijn album Bluebeard’ - ****, de Volkskrant, ‘Yuri Honing Quartet schept met Bluebeard nieuwe poëzie’ – Jazznu, ‘Bluebeard kruipt onder je huid en toont de verschillende gezichten van onheilspellendheid.’ – Jazzism.

Yuri Honings album Bluebeard is gewijd aan de gruwelijke erfenis van Blauwbaard, titelfiguur van het 17de-eeuwse Franse sprookje. De hertog met de zeven vrouwen symboliseert ook andere historische Europese figuren, zoals Pablo Picasso, die vrouwen veroverde en liefhad, maar ze ook vernietigde, en zich door al deze fases liet inspireren. Een sonnet van de eerste vrouwelijke Pulitzerprijs winnaar, Edna Millay, een variatie op het sprookje, vormt de basis van het album. 

Het album wordt vergezeld door een tentoonstelling in de Tuinzaal van Kasteel het Nijenhuis, een Gesamtkunstwerk van schilderijen, sculpturen, videoprojecties en muziek, in samenwerking met beeldend kunstenaar Mariecke van der Linden. 

Met zijn Acoustic Quartet boekt Yuri Honing al jaren internationaal succes. Ook won hij onder meer drie Edisons en de Boy Edgar Prijs 2012 en werkte hij samen met grootheden als Pat Metheny, Charlie Haden, Kurt Rosenwinkel, Paul Bley en Craig Tabor.

Tijdens Summerstage 2022 speelt Yuri Honing met zijn Acoustic Quartet voor het eerst het eerste nummer van het album Bluebeard live. Een primeur!

Line-up: Yuri Honing – tenorsaxofoon, Wolfert Brederode – piano, Gulli Gudmundsson – bas, Joost Lijbaart – drums

Voorprogramma, 19:00 uur

Robin Scherpen is klassiek gitarist en componist. Zijn eerste soloalbum For the Unseen schreef hij in een periode van zeven weken, waarin hij geen licht kon verdragen omdat zijn ogen moesten herstellen van een aantal operaties. Hij componeerde dan ook in het donker en vertrouwde hierbij volledig op zijn intuïtie. De donkere tijd bleek geen beperking, maar juist een bevrijding. ‘De muziek kwam in haar puurste vorm naar buiten’.
Robin Scherpen heeft zich voor zijn nieuwste werk laten inspireren door de minimalistische stroming van componisten als Olafur Arnalds, Yann Tiersen, Nils Frahm en Hania Rani. Eerder werkte Robin Scherpen jarenlang samen met Herman van Veen als zijn vaste gitarist.